Här hittar du svaren på vanliga frågor om Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Har du fler frågor? Skicka dom till oss via formuläret längst ned på sidan så svarar någon av våra ledare så snart som möjligt. 

Måste man vara nykterist för att få vara med i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund?
Ja, det måste man. I medlemslöftet säger man ja till att leva helnyktert så länge man är medlem.

Hur gör jag om jag vill bli scoutledare?
Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Hur gör jag om jag vill engagera mig i kåren, men inte vill vara nykter?
Vi i Åby scoutkår tar tacksamt mot din hjälp, även om du inte är helnykter. Du kommer inte vara medlem hos oss men kan fortfarande hjälpa till med det du känner dig bra på. Om du vill hjälpa till som ledare på en avdelning kommer du hjälpa till som “hjälp-ledare” och inte ordinarie ledare. Det är viktigt för oss att inte ljuga för våra scouter och därför är vi tydliga med att “hjälp-ledare” hjälper de ordinarie ledarna och är inte medlem i kåren och där med inte nyktra. det finns många andra saker sätt du kan engagera dig i kåren, du kanske vill hjälpa till på mela? Eller vara ansvarig för att lära ut något du är bra på? Möjligheterna är många så ta gärna kontant med oss genom formuläret nedan. 

Varför har man scoutskjorta på sig?
Scoutskjortan är ungefär som en lagtröja, den får scouterna att känna samhörighet. Man kan välja om man vill ha den mer traditionella skjortan, en scoutpikétröja eller en scout-t-shirt. Allt detta säljs i scoutgården, ta kontakt med din ledare om du vill köpa något scoutplagg.

Hur gammal måste man vara för att börja i scouterna?
Hos oss börjar man som spårarscout, då man går i första klass.

Hur många scouter finns det?
Det finns ungefär 38 miljoner scouter i världen. I Sverige finns det ca 70 000 scouter. Nykterhetsrörelsens Scoutförbund har ca 5 500 medlemmar.

Gör alla scouter i hela världen samma aktiviteter?
Inte riktigt samma saker, men mycket är lika. Alla scouter jobbar efter scoutmetoden som bland annat innehåller Learning by Doing och att jobba i små grupper.

Vad är scoutmetoden?
Det är en metod som vi arbetar utifrån och som gör att vår verksamhet är scouting. Läs mer om scoutmetoden här.

Vad gör man som vuxen i scouterna?
Det vanligast är att man vill hjälpa till på våra avdelningskvällar som scoutledare. Vill man inte det, finns det alltid uppgifter att hjälpa till med i scoutkåren och kårstyrelsen. Kanske materialansvarig, kassör, sekreterare, ansvarig för melaserveringen eller ta något ansvar gällande Mela.

Vad finns det för utbildningar om jag är ny som ledare?
Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, scoutdistrikten, scoutkårerna och scoutkonsulenterna ordnar hela tiden ledarutbildningar, så det finns alltid möjlighet att få utbildning i till exempel ledarskap och scoutmetoden.

Hur hög lön får mina scoutledare?
Som scoutledare får man ingen lön, att vara scoutledare är ett ideéllt arbete. Men en lön så god som något är att få föja med och se unga människor utvecklas och växa som individer.

Vad händer om man gör illa sig på scouterna?
När man är medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund är man automatiskt försäkrad via Salus-Ansvar.