Som medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund lovar du att leva helnyktert så länge du är medlem. I medlemslöftet står: “Jag lovar att så länge jag är medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund leva helnyktert och efter bästa förmåga följa scoutlagen.”

I medlemskapet ingår bland annat:

  • Försäkring till, från och under aktiviteterna
  • Möjlighet att delta på läger, hajker och äventyr
  • Subventionerade kurser
  • Delaktighet i scoutrörelsen samt IOGT-NTO-rörelsen både lokalt och ute i världen
  • Medlemstidningen Scouting Spirit
  • Möjlighet till e-postadress fornamn.efternamn@nsf.scout.se

Medlemsavgift & Betalningar

Medlemsavgiften per år är 300 kr per person (250 kr om någon annan i din familj redan betalar full medlemsavgift till kåren). Medlemsavgiften betalas per kalenderår till kårens bankgiro.

Betalningar till kåren görs antingen via kårens bankgiro 5848-5046 eller till kårens swish 123-413 65 60. Glöm inte att skriva vem och vad betalningen avser (ex ‘SvenSvennssonSpårareMedlemsavg’)

Trygga Möten

I Nykterhetsrörelsens Scoutförbund arbetar vi aktivt med att förebygga övergrepp.

Arbetet består i första hand av utbildning i hur man kan förebygga olika former av övergrepp, främst fysiska, psykiska och sexuella, samt vad man gör om någon utsätts för övergrepp.

Vi ger  även stöd och rådgivning till kårer och föräldrar om någon utsätts för övergrepp.

Vår vision är att scoutrörelsen har modiga ledare som reagerar och agerar mot alla former av övergrepp mot och mellan barn och ungdomar.

Avanmälningsregler

  • Eventuellt förhinder att delta skall meddelas din ledare (och eventuell annan arrangör) så fort som möjligt.
  • Om återbud lämnas efter sista anmälningsdagen skall full avgift erläggas av scouten. Detta gäller även på kurser och arrangemang som kåren skulle ha betalat för om scouten varit där.
  • Om biljetter för resa till och/eller från arrangemanget har bokats så skall dessa bekostas av scouten när återbud lämnas.
  • Vid sjukdom beslutar kårstyrelsen om hur stor del av avgiften scouten ska betala

Scoutlagen

Scoutlagen är ett sätt för oss att alltid se till att vi är schyssta mot varandra, naturen och oss själva. Vi lovar inte alltid att följa scoutlagen, men vi lovar att försöka.

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras. 
  2. En scout är ärlig och pålitlig. 
  3. En scout är vänlig och hjälpsam. 
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat. 
  5. En scout möter svårigheter med gott humör. 
  6. En scout lär känna och vårdar naturen. 
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra. 

Försäkringar

Försäkringsskydd i Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds verksamhet har tecknats med Salus Ansvar.

Vid anmälan använd skadeanmälningsblankett som du hittar nedan. Det finns en som är anpassad för barn och en för vuxna.’

Barn
Vuxen

Kom ihåg att fylla i rätt försäkringsnummer och att det gäller gruppförsäkring för att din anmälan ska bli behandlad på rätt sätt.

Om olyckan varit framme är det viktigt att göra en skadeanmälan. Anmälan görs genom att fylla i skadeanmälningsblanketten som du kan ladda ner här till höger. Kom ihåg att fylla i försäkringsnumret och markera att anmälan gäller gruppförsäkring. 

Nykterhetsrörelsens Scoutförbund är måna om att medlemmarna har ett bra försäkringsskydd när de deltar i något arrangemang som ordnas inom förbundet. Därför har vi tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring som innehåller invaliditetsförsäkring, dödsfallskapital samt kostnadsersättning för läkarvård, för resekostnader till läkare och rehabilitering. Självrisken för kostnadsersättningen är 0 kronor.

Även icke medlemmar som deltar i arrangemang som genomförs av scoutkår innefattas i försäkringen. Försäkringen gäller till, från och under arrangemanget.

Försäkringsnumret är 359822

Dessutom har vi en separat försäkring som ersätter glasögon och/eller kläder som skadats eller förlorats utan att du själv skadats. Självrisken för denna är 500 kronor.

Försäkringsnumret är 2874458

Skicka blanketten till Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Box 12825, 112 97 Stockholm, så vidarebefordrar personalen den till Salus Ansvar.

Uppdaterad 29 mars 2011

Scoutmetoden

I Scouterna kan man göra nästan vad som helst. En filmkväll, en paddling eller ett besök på tivoli kan vara scouting, men vi gör det på vårt sätt. Med scoutmetoden! Scoutmetoden består av sju delar som alla bör ingå i en scoutaktivitet.

Scoutlag och scoutlöfte
Scoutlagen handlar i grund och botten om att vara en schyst kompis och medmänniska, det är något som alla scouter försöker leva upp till.  Vi arbetar aktivt med våra värderingar genom att hela tiden diskutera dem i olika sammanhang.

Patrullsystemet (den lilla gruppen)
Alla våra aktiviteter genomförs i små grupper, patruller, där alla får synas och vara delaktiga. I patrullerna lär sig scouterna att samarbeta, leda andra och visa hänsyn. En annan viktig del av patrullsystemet är att lära sig respektera sig själv och omgivningen.

Lära genom att göra – Learning by doing
Att själv få prova, våga misslyckas och prova igen, gör att scouterna hela tiden lär sig nya saker. Genom att tänka igenom och diskutera vad som gick bra och vad som gick dåligt utvecklas scouternas kreativa förmåga att lösa uppgifter på ett smidigt sätt, något som de har nytta resten av livet. Dessutom är det roligare att få göra saker själv än att bara titta på.

Stödjande och lyssnande ledarskap
Scoutrörelsen leds av unga med stöd av vuxna. Scoutledarens roll är att alltid finnas till hands, lyssna och stötta när det behövs. De ska skapa förutsättningar för och uppmuntra till utveckling och engagemang.

Symboler och ceremonier
En viktig del i vår verksamhet handlar om att skapa andningshål där scouterna får tid för lugn och eftertanke. Det kan till exempel vara att patrullen samlas runt en lägereld där var och en får berätta hur deras dag har varit. De här stunderna skapar tillhörighet, trygghet och gemenskap.

Friluftsliv
Vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt. Naturen erbjuder fantastiska upplevelser och skapar utmaningar där patrullens samarbetsförmåga sätts på prov. Genom att vara ute lär sig scouterna också hur viktigt det är att ta hand om naturen och ta ansvar för miljön.

Lokalt och globalt samhällsengagemang
Vi engagerar oss i och försöker påverka vad som händer i samhället, både i området där vi bor och ute i världen. Genom det lär sig scouterna kämpa för en bättre värld där alla människor är lika mycket värda och mår bra.

Med scoutmetoden finns det alltså oändliga möjligheter till aktiviteter. Det är bara din fantasi som sätter gränser!

Scoutrörelsen

Scouting sträcker sig över alla geografiska, politiska och religiösa gränser. I över hundra år har scoutrörelsen hjälpt unga människor i hela världen att utvecklas och ha roligt.

Det finns drygt 70 000 scouter i Sverige, från sex år och uppåt. Och de är i stort sällskap. I hela världen finns 38 miljoner scouter. Men varför väljer miljontals männniskor i alla åldrar att ägna stora delar av sin fritid åt scouting? Kanske finns det 38 miljoner olika svar på den frågan men alla scouter är nog överens om att det är väldigt kul att vara scout.

Som scout utvecklas du som person på flera sätt. Du kan bland annat: Åka på läger med grymma aktiviteter, resa jorden runt och träffa scouter från andra länder, vara ute i naturen, paddla, klättra, lära dig att hjälpa någon som råkat ut för en olycka och mycket mer. Samtidigt lär du dig att ta ansvar för dig själv, dina vänner och miljön. Du blir också bättre på att leda och samarbeta med andra. Scouting hjälper dig att bli en ansvarsfull människa på planeten Jorden. På köpet får du massvis av kompisar. I hela världen.

Nykterhetsrörelsens Scoutförbund har ca 5 500 medlemmar och har ett ben i Scouterna och ett ben i IOGT-NTO-rörelsen. Vi arbetar med scouting som grund för ett nyktert och drogfritt samhälle.

Mer om scoutrörelsen i Sverige hittar du på Scouteras hemsida.

Internationellt
Scoutrörelsen är som sagt en stor internationell organisation. Via Svenska Scoutrådet är alla scouter i Sverige anslutna till WAGGGS (flickornas världsscoutförbund) eller WOSM (pojkarnas världsscoutförbund). Läs mer om scouting i världen via internationellt i menyn till vänster.